lördag 17 november 2007

DAS-chef förlorade

Colombias riksåklagare har precis vunnit ett mycket viktigt mål, nämligen det mot Jorge Noguera, fd chef för landets säkerhetspolis (DAS). Noguera är den förste politiker på så hög nivå som döms i den så kallade ”parapolitica”-härvan, där redan flera politiker och makthavare på region- och kommunnivå har utretts och hamnat i fängelse på grund av samröre med paramilitären. Åtalet mot Noguera gäller inte bara hans kopplingar till paramilitären utan även grov korruption och hindrande av rättvisan. Detta är en första dom i det mycket omfattande målet och riksåklagaren ämnar fortsätta utreda den före detta DAS-chefen. Hur ska man tolka detta? Som att Colombias erkänt svaga rättssystem faktiskt börjar gripa efter och nå dem som tidigare alltid tack vare sin samhällsställning och sitt inflytande slunkit ur fångstnätet? Eller som att undantag som bekräftar denna regel? När ska rättvisan nå ända till toppen, till den sittande presidenten Uribe som har 40 nära medarbetare, inklusive sin egen kusin Mario Uribe, som sitter fängslade för samröre med paramilitära terrorgrupper? Tecken på och t o m handfasta bevis finns för att även presidenten har haft (har?) sådana.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Det låter ju onekligen positivt. Man kan ju bara hoppas att åklagaren inte får sitt hus sprängt så som en åklagare fick i Sverige häromdagen. Denna svenska åklagare höll på med utredningar och åtal mot Bandidos. Kanske håller Colombia på att bli mer rättssäkert än Sverige.

limali sa...

Intressant, vill gärna veta hur detta kommenteras i media (om det kommenteras?

Mats L sa...

Tack Karin för Din inbjudan till denna blogg. Verkligen givande med Dina kommentarer. Jag hoppas kunna bidra med fler och mer omfattande synpunkter framöver.

Karin Ekholm sa...

Hej Linda och välkommen till min blogg!

Kommentarerna i media kring den fällande domen mot DAS-chefen har varit få (som jag har förstått det dömdes han nu enbart för tjänstefel och inte för något brott). Det var Nogueras fall som startade parapolitica-skandalen här men eftersom han har president Uribes stöd fick han efter sin frivilliga avgång 2005 en diplomatpost i Italien. Enligt den aktuella domen avskedas han och förbjuds att inneha offentlig tjänst i 18 år framöver, men det är ännu ovisst hur och om han även kommer att dömas straffrättsligt.