fredag 14 mars 2008

Jag saknar ord...

Tva personer har dodats av kinesisk polis i Tibets huvudstad. Ett par dagar tidigare dodades fyra folkliga ledare i Colombia, med all sannolikhet av Aguilas Negras. Jag gissar att den forra nyheten har natt Sverige medan den senare inte har gjort det.

Igar hade det gatt exakt en vecka sedan den stora demonstrationen mot paramilitarens och statens overgrepp pa det colombianska folket. Uppslutningen blev storre an vantat och nu kommer vedergallningen fran forovarna eller dem som sympatiserar med dessa. Movice, Movimiento de Victimas de Crimenes de Estado, som var huvudarrangor av demonstrationen, har anmalt hot mot 31 ledare for sociala/mr-organisationer och mord pa fyra av dem som ledde demonstrationerna i sina respektive regioner. Hotet har skickats till personernas e-post och avsandaren ar den vapnade gruppen Aguilas Negras, en av de grupper som har fotts i sparen av den misslyckade fredsprocessen med paramilitarernas paraplyorganisation, AUC.

Movice haller presidentens radgivare Jose Abdulio Gaviria ansvarig for morden och hoten eftersom han vid ett flertal tillfallen innan demonstrationen havdade att FARC stod bakom uppropet och att de deltagande organisationerna ar gerillakollaboratorer. En diskurs som regeringen med sin tystnad har accepterat och troligen i stor utstrackning haller med om.

Aterkommer med mer info och svenska bokstaver nar jag ar tillbaka i Bogotá (ar nu pa medfoljning i Nariño).

1 kommentar:

gunnel sa...

Du har rätt. Inte ett ord har nämnts om de dödade colombianerna. Konstigt egentligen eftersom det rapporterats rätt duktigt från norra Sydamerika den sista tiden.Ser fram mot nästa inlägg.