söndag 2 mars 2008

Början på slutet?

Farcs andreman, alias Raul Reyes, har dödats av colombiansk polis och militär i en gemensam insats som gick över gränsen till Ecuador. Regeringen firar medan många colombianer oroligt frågar sig vad som nu ska ske. I den enda rikstäckande tidningen El Tiempo, ägd av försvarsministerns släkt, är den rådande linjen att detta är nådastöten mot en av världens starkaste gerillor och att den mer förhandlingsinriktade delen av rörelsens ledning nu ska få övertaget över den krigssugna. Utan tvekan är det ett hårt slag mot den alltmer politiskt förvirrade rebellrörelsen, Reyes var Farcs internationella röst och har suttit i möte med högt uppsatta politiker runt om i världen. Han var dessutom Farcs högsta höns Manuel Marulandas, alias Tirofijo, gode vän och svärson. På senare tid har de statliga styrkorna lyckats komma åt ett antal nyckelpersoner inom gerillan och deserteringarna från de revolutionära (?) leden har varit utan motstycke i historien. Slutsats Uribe: kriget är på väg att vinnas och det tack vare den politik som fokuserat stenhårt på en militär lösning.

En uppfattning som dock är mer utbredd här är den motsatta. Den enda lösningen är förhandlingar och Farc är inte uträknade så länge de strukturella politiska, sociala och ekonomiska problemen kvarstår. Den senaste tidens unilaterala frigivningar av ett antal kidnappade politiker är ett led i en offensiv för att tvätta bort den för Farc så förödande bilden av rörelsen som ”narcoterroristas” (knarkterrorister) som har fått stor spridning i Europa och USA. Förra veckan hävdade flera analytiker att Farc må ha lidit flera militära nederlag den senaste tiden men att detta inte innebär att gerillan är nära ett sammanbrott. Den har istället dragit sig undan i berg och djungler dit de statliga styrkorna inte når för att bida sin tid och återgå till sina politiska rötter, vilket i längden skulle stärka rörelsen. En av de nyligen släppta ur gisslan hävdar dessutom, säkert till president Uribes förtret, att gerillan rör sig fritt i stora delar av Colombia och även på andra sidan gränserna till Venezuela och Ecuador. Pengar saknas inte heller så det finns inte mycket som säger att de skulle krypa till förhandlingsbordet nu, trots detta nya nederlag. En vän till mig som skriver för en oberoende nättidning är övertygad om att Farc kommer att hämnas Reyes antingen genom att försöka komma åt någon i regeringen eller genom att anfalla en armébataljon. Exakt vad som kommer att ske kan vi bara spekulera i men att våld föder mer våld är ju en historiskt bevisad tes.

1 kommentar:

Nivet sa...

Detta fick uppmärksamhet i press i Guatemala med. Som du säkert läst i svensk press hotar Chavez att gå in i Colombia och såväl Colombia som Ecuador har tagit hem sina ambassadörer som en protest mot händelserna. Så var ska detta sluta. Våldet lever jag med dagligen i Guatemala, ofta handlar det om rån och utpressning men poliser är också inblandade och hot mot de som arbetar med mänskliga rättigheter är vanligt - jag har dock varit förskonad så långt.