onsdag 7 maj 2008

Ännu en chans att göra en insats

http://www.fred.se/vapenexport/colombia/

Är adressen ni ska gå in på om ni vill påverka regeringen att inte sälja krigsmateriel till Colombia.

Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) gav tidigare i år klartecken till en försäljning av det militära radarsystemet Erieye, tillverkat av Saab, till Colombia. Om affären godkänns är det den första krigsmaterielaffären med Colombia på flera decennier. Enligt svenska regler bör vi inte sälja krigsmateriel till länder som är inblandade i en väpnad konflikt eller där det förekommer grova och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter. Ska man följa reglerna är Colombia ett jättedåligt val av affärspartner, i klass med Saudiarabien och Pakistan som vi sålde vapen till förra året och 2006.

Går affären igenom bidrar Sverige till att den colombianska staten kan fortsätta kränka mänskliga rättigheter inom ramen för det så kallade "kriget mot terrorismen". Enligt utrikesdepartementets rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Colombia under 2007 har utomrättsliga avrättningar begångna av militär och polis ökat under de sista åren och uppgår nu till hundratals fall per år.

Låter det sjukt? Följ länken och skriv under uppropet vettja!

1 kommentar:

Unknown sa...

Tur att det är någon som orkar engagera sig. Själv känner jag att jag börjar tappa hoppet om politikerna, tom de svenska. Bra jobbat Karin!